انگور میوهای بسیار خوشمزه و پر خاصیتی است که فرآوردههای متنوعی از جمله کشمش و مویز از آن تولید میشوند. این دو ماده غذایی با روشهای مختلف خشک کردن این میوه بهدست میآیند و بهقدری خاصیت دارند که پزشکان توصیه میکنند افراد آنها را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانند.
اما فرق کشمش با مویز در نوع انگور و روش حرارت دادن به آنها است. در این مقاله قصد داریم درباره این سوال که تفاوت مویز با کشمش چیست؟ صحبت کنیم و از خواص و ویژگیهای هر یک از این مواد غذایی بگوییم. پس با ما همراه شوید.
تفاوت مویز با کشمش چیست؟
همانطور که میدانید انواع مختلفی از میوه انگور با رنگها و خواص متعدد وجود دارد. هنگامی که هر یک از این انگورها با روشهای متفاوتی حرارت ببینند، کشمشهای مختلفی نیز بهوجود میآیند. در واقع مویز نوعی کشمش است که از یک انگور خاص با نام شاهانه بهدست میآید که نسبت به سایر دیگر انگورها درشتتر است و رنگ تیرهتری دارد.
این میوه معمولا بافت گوشتی بیشتری دارد و هسته زیادی درون آن دیده میشود. با اینحال هر چه هسته درون آن کمتر باشد نشانه مرغوبیت این خشکبار است، چراکه بافت گوشتی آن بیشتر میشود. شیرینی مویز نسبت به کشمش نیز کمتر است.
فرق کشمش با مویز در اندازه آنها نیز است. کشمشها نسبت به مویز ابعاد کوچکتری دارند و رنگ آنها نیز روشنتر و در محدوده رنگی سبز، زرد و قهوهای قرار دارد. این خشکبار معمولا بدون هسته هستند و شیرینی بیشتری نسبت به مویز دارند. از آنها در پخت انواع پلو و آجیل شیرین استفاده میکنند. از نظر خواص درمانی، کشمش آنتی اکسیدان و فیبر زیادی دارد، در حالیکه در ترکیب مویز آهن و کلسیم بسیار زیادی به چشم میخورد.
خواص کشمش چیست؟
این ماده غذایی خواص زیادی دارد که هر یک از آنها تاثیر مستقیمی روی سلامت انسان میگذارند. انگوری که در اثر حرارت خشک میشود و کشمش را بهوجود میآورد، شامل مواد آنتی اکسیدان قوی مانند فلانوئیدها و فنولها است.
این مواد بهدلیل داشتن خاصیت ضد اکسیدان و ضد التهابی برای پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامتی بدن مفید هستند. از طرفی این فرآورده مغذی منبع غنی مواد معدنی از جمله آهن، منگنز، پتاسیم و ویتامینهای گروه B، فیبر و سایر ویتامینها است. مصرف مداوم این ماده غذایی به سلامت قلب کمک میکند، باعث تقویت سیستم ایمنی میشود و التهابها را نیز کاهش میدهد.
ورزشکاران و افرادی که تحرک زیادی دارند، معمولا به مواد غذایی با انرژی بالا نیاز پیدا میکنند. آنها با مصرف کشمش بهصورت روزانه میتوانند علاوهبر بالا بردن انرژی بدن خود بازدهی و بهرهوری فعالیتهای ورزشی را نیز افزایش دهند.
از آنجایی که کشمش یک فرآورده شیرین است، مصرف آن موجب میشود تا سطح گرسنگی کاهش پیدا کند و تمایل به خوردن شیرینیهای مصنوعی در فرد نیز کم شود. این ماده مغذی به حفظ سلامت روده و کم شدن یبوست نیز کمک میکند.
انواع کشمش
کشمشها انواع متنوعی دارند، از جمله:
- کشمش پلویی: یکی از معروفترین و مرغوبترین کشمشها است که طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارد. از این خشکبار در پخت و تهیه انواع پلوها استفاده میکنند. برای اینکه عطر آن آزاد شود، ابتدا لازم است آن را در روغن تفت دهید.
روش خشک کردن کشمش پلویی بسیار ساده است و تنها کافی است انگور را در مجاورت آفتاب قرار دهید تا بهمرور زمان خشک شود. در این صورت خواص آن محفوظ میماند. - کشمش طلایی: این خشکبار از انگور بیدانه تهیه میشود. برای خشک کردن سریع این مدل از انگورها به آن تیزاب اضافه میکنند. بنابراین خاصیت آن از بین میرود و معمولا مصرف آن با خطراتی همراه میشود، از جمله احتمال ایجاد سرطان.
- کشمش سبز: این مدل کشمش مواد مغذی و فیبر زیادی دارد و در بهبود و تقویت عملکرد دستگاه گوارش تاثیر زیادی میگذارد. کشمشهای سبز با داشتن پتاسیم و منیزیوم از بروز بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند و در دفع سموم از بدن نقش مفیدی دارند.
حتما مقاله “10 دلیل برای خوردن بادام درختی هر روز صبح” مطالعه کنید
خواص مویز چیست؟
اگر سلامت استخواهایتان اهمیت زیادی دارد، باید این ماده غذایی را در سبد غذایی خود قرار دهید. مویز با داشتن کلسیم فراوان در حفظ سلامت استخوانها موثر است. کلسیم ماده معدنی ضروری برای ساخت دندان و استخوان است، بنابراین مصرف آن باعث تقویت آنها میشود. این ماده معدنی از بروز فشار خون بالا، دیابت و سرطان نیز جلوگیری میکند. اگر کلسیم موردنیاز بدن را نمیتوانید از راههای دیگر تامین کنید، با مصرف روزانه مویز، نیاز بدن به این ماده معدنی برطرف میشود.
علاوهبر این در مویز ویتامینهای A، B و E هستند و املاحی دیگر همچون پتاسیم و فسفر نیز در این ماده غذایی مقوی حضور دارند. این خشکبار حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب مانند امگا 3 و امگا 6 است.
مویز به دلیل داشتن آنتوسیانین از ابتلا به آلزایمر جلوگیری میکند و علائم آن را کاهش میدهد. با خوردن این ماده غذایی غلظت خون کم میشود، پلاکتها به یکدیگر نمیچسبند و از تصلب شرایین که همان سفت شدن رگها است جلوگیری میشود.
مصرف این ماده غذایی میتواند باعث کاهش سردردهای میگرنی شود و شدت آن را کم کند. بهطور کلی خوردن این خوراکی کاهش فشار خون را بههمراه دارد. از طرفی باعث میشود تا مشکلات گوارشی از بین بروند.
این خشکبار اثر ضد باکتری و ضد درد دارد و میتواند از قلب و کبد محافظت کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود. از دیگر فواید مویز میتوان موارد زیر را بیان کرد.
- کاهش سطح کلسترول خون
- موثر در کاهش وزن
- جلوگیری از پیری زودرس و جوانسازی پوست
- جلوگیری از ریزش مو
- تصفیه خون
انواع مویز
- مویز شاهانی: این خشکبار معروفترین نوع مویز است که بهخاطر داشتن طعم و مزه عالی و همچنین خواص درمانی زیاد، محبوبیت بالایی دارد.
- مویز سیاه بدون دانه: این محصول در قدیمالایام از کشورهای دیگر وارد ایران میشده است، اما امروزه در کشور خودمان نیز تولید میشود.
- مویز رطبی: این محصول از خشک شدن نوع خاصی از انگورها با نام ریش بابا تهیه میشود. رنگ این خوراکی قهوهای روشن است و طعم شیرین و دلپذیری دارد.
- مویز فخری: از انگورهای فخری تولید میشود و روش خشک کردن آن بهصورت محلی و زیر آفتاب است. رنگ این محصول قهوهای تیره است و شیرینی ملایمی دارد.
تفاوت فرایند خشک کردن کشمش با مویز
برای تولید این دو محصول باید انگور را با روشهای مختلفی خشک کنند. در واقع فرق کشمش با مویز علاوهبر انگور متفاوت آن، در روش خشک کردنشان نیز است. معمولا کشمش را بهصورت دانه دانه خشک میکنند. برای آن دانههای انگور را روی پارچهای تمیز میریزند که در فضای باز پهن شده است. این پارچه باید در معرض نور خورشید قرار بگیرد.
برای اینکه دانههای انگور بهصورت یکنواخت خشک شوند، لازم است تا در فواصل زمانی معین دانهها را جابهجا کرد تا زیروروی آنها کاملا یکدست خشک شوند.
خشک کردن مویز با کشمش متفاوت است. برای آن خوشه انگور سیاه را روی طنابی آویزان میکنند و اجازه میدهند تا بهآرامی و به مرور زمان خشک شوند. باید دقت داشته باشید که در این روش دانههای انگور نباید به یکدیگر بجسبند و فاصلهای باید میان آنها باشد تا بهدرستی به مویز تبدیل شوند. این فرایند معمولا بیش از یک ماه زمان میبرد، اما نتیجه مویز درشت بی هسته و خوشمزهای است که خاصیت فراوان دارد.
From Healthline:
“Raisins and currants are often confused with each other due to their similarities, but they have some distinct differences. Raisins are dried grapes, typically from a variety of grapes that are larger, such as the Thompson seedless grape. They are sweet and chewy. Currants, however, are a type of raisin made from smaller, seedless grapes like the Black Corinth or Zante grape. They are darker, smaller, and have a more intense flavor compared to standard raisins.”
“کشمش و مویز اغلب به دلیل شباهتهایشان با هم اشتباه گرفته میشوند، اما تفاوتهای مشخصی دارند. کشمشها انگورهای خشکشده هستند که معمولاً از نوعی انگور بزرگتر، مانند انگور بیدانه تامپسون، به دست میآیند. آنها شیرین و جویدنی هستند. اما مویزها نوعی کشمش هستند که از انگورهای کوچکتر و بیدانه، مانند انگور کورینت سیاه یا زانته، تهیه میشوند. آنها تیرهتر، کوچکتر و دارای طعمی شدیدتر در مقایسه با کشمشهای معمولی هستند.”
چه زمانی از کشمش و مویز استفاده کنیم؟
در موارد زیر از کشمش استفاده میکنند.
- در تهیه غذاهای سنتی و بعضی از خوراکها
- در تهیه بعضی از سالادها
- در تهیه و پخت انواع زیادی از کیکها و شیرینیها.
موارد استفاده از مویز نیز عبارتاند از:
- بعضی از خوراکیهای قدیمی
- در طب سنتی و برای تهیه داروهای گیاهی
- بهعنوان یک میان وعده غذایی سالم.
سخن نهایی
در این مقاله سعی کردیم درباره فرق کشمش با مویز صحبت کنیم و خواص و ویژگیهای آنها را بیان کنیم. هر دو خاصیتهای مخصوص به خود را دارند، بنابراین لازم است آنها را در برنامه غذایی خود بگنجانید و از خواص بینظیرشان بهرهمند شوید.
در آخر باید دقت داشته باشید تا در هنگام خرید این دو محصول، از کیفیت و مرغوبیت آنها کاملا مطمئن شوید. از خرید کشمشها و مویزهایی که با روش تیزاب تهیه میشوند دوری کنید، زیرا سلامت شما به خطر میافتد. خشک کردن انگور در منزل بسیار راحت است، بنابراین اگر به محصول خوب و با کیفیتی دسترسی ندارید، میتوانید بهسادگی این دو خشکبار را در منزل تهیه کنید.