حلوا ارده یکی از گزینههای پرطرفدار در سفرههای صبحانه ایرانی است. تاریخچه این خوراکی جذاب، به دوران صفویه و حکومت شاه عباس صفوی بر میگردد. در آن زمان شاه عباس به درباریان دستور داد تا خوراکی را آماده کنند که بهراحتی حمل شود و انرژی لازم را برای سربازان فراهم کند.
درباریان نیز ارده را که سرشار از خاصیت و انرژی است، با شیرینکنندههای طبیعی مخلوط کردند و طرز تهیه حلوا ارده برای اولین بار پدید آمد. اما طعم جذاب و خواص زیاد آن باعث شد که مصرف این شیرینی به زمان جنگ محدود نشود. در نتیجه خیلی زود وارد سفره ایرانیان شد.
یونان، لبنان، عربستان، ترکیه و بسیاری از کشورهای همسایه نیز این خوراکی را تولید میکنند و از خواص بیشمار آن بهره میبرند. این خواص بهدلیل وجود کنجد است که طبعی گرم دارد و از ابتلا به بسیاری از بیماریها، جلوگیری میکند. در این مقاله شما را طرز تهیه حلوا ارده را در خانه به روشهای گوناگون، آشنا میکنیم. پس همراهمان بمانید.
طرز تهیه حلوا ارده کلاسیک یا سنتی
برای درست کردن حلوا ارده، بهتر است ابتدا با مواد تشکیلدهنده آن آشنا شوید. ترکیب ارده و شیرینکننده، حلوا ارده را میسازد. این شیرینکننده ممکن است شیره انگور، شیره خرما یا قند و شکر باشد.
روشهای زیادی برای طرزتهیه حلوا ارده وجود دارد. میتوانید مواد اولیه آن را با توجه به ذائقه خود کم یا زیاد کنید. بااینحال، برای شروع به ارده کنجد نیاز دارید. میتوانید آن را بهشکل آماده از مغازهها یا عطاریهای معتبر تهیه کنید. اما اگر دوست دارید ارده کنجد ساده را خودتان در خانه درست کنید، طبق مراحل زیر پیش بروید:
- ابتدا کنجد بدون پوست را در تابهای با حرارت ملایم تفت دهید. این کار را تا زمانی که رنگ آن تغییر میکند و بوی آن پخش میشود، ادامه دهید. اگر ارده تیره دوست دارید، زمان بیشتری آن را تفت دهید. اما مواظب باشید کنجد شما نسوزد. تفت دادن زیاد از حد باعث تلخ شدن این خوراکی میشود.
- تابه را از روی حرارت بردارید و کنجدها را درون آسیاب بریزید. آسیاب کنجد باید بهحدی باشد که مخلوطی یکدست و خمیری به شما بدهد. هیچ دانهای از کنجد نباید درون آن باقی بماند.
- در نهایت میتوانید برای بافت بهتر ارده، بهازای هر 150 گرم کنجد یک یا 2 قاشق غذاخوری روغن کنجد به آن اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. توجه داشته باشید که اضافهکردن روغن در مراحل ابتدایی، مانع آسیاب شدن کنجدها میشود.
ارده کنجد سرشار از خواص مختلف است، طبع بسیار گرمی دارد و خوردن آن بهویژه در فصل زمستان توصیه میشود. این خوراکی پرخاصیت، سرشار از فیبر، پروتئین و چربی مفید است.
یکی دیگر از مواد اصلی در طرز تهیه حلوا ارده، شیره خرما یا انگور است. این موارد نیز طبعی گرم دارند و جزو شیرینکنندههای طبیعی محسوب میشوند. در نتیجه استفاده از آنها برای افرادی با بیماریهای قندی و دیابت، مناسبتر از قندهای مصنوعی است.
رایجترین و راحتترین روش برای تهیه حلوا ارده، استفاده از شیر خشک است. شیر خشک قنادی را میتوانید از مغازههایی که لوازم قنادی را میفروشند، تهیه کنید. برای تهیه این خوراکی با شیر خشک به مواد زیر نیاز خواهید داشت:
- ارده: یک پیمانه
- پودر قند یا شکر: یک و نیم پیمانه
- شیر خشک: یک و نیم پیمانه
حال مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا پودر قند و شیر خشک را با هم مخلوط کرده و ترکیب آن را 3 بار الک کنید. این کار باعث میشود هیچ گلولهای از مواد باقی نماند و در نهایت بافت یکدستتری به حلوا ارده میدهد.
- سپس ارده را بهآرامی و طی چند مرحله به ترکیب پودری اضافه کنید و آن را با دست خوب ورز بدهید. حرارت دست به ترکیب شدن مواد کمک میکند.
- برای قالب گرفتن حلوا ارده، ظرفی مستطیلی را بردارید، کف و دیوارههای آن را با سلفون بپوشانید و مقداری پودر پسته یا خلال بادام برای تزئین، در کف ظرف پخش کنید.
- 4. مواد را درون ظرف جدید بریزید، خوب پخش کنید و درب ظرف را ببندید. اگر ظرف شما درب محکمی ندارد، میتوانید بهجای آن از سلفون استفاده کنید.
- 5. خمیر را حداقل 7 ساعت در فریزر نگه دارید تا خودش را بگیرد و سفت شود. سپس ظرف را از فریزر خارج کنید، آن را برگردانید و بهشکل دلخواه برش دهید.
اگر میخواهید حلوا ارده کنجد شکلاتی داشته باشید، میتوانید شیر خشک را با مقداری پودر کاکائو ترکیب کنید. حتما این ترکیب را از الک رد کنید تا گلولههای پودر کاکائو باز شوند.
طرز تهیه حلوا ارده بدون شیر خشک
اگر دوست دارید حلوای شما طبیعیتر باشد، میتوانید از روش بدون شیر خشک برای طرزتهیه حلوا ارده استفاده کنید. در این روش بهجای شیر خشک از آرد گندم استفاده میشود. برای درست کردن آن به مواد زیر نیاز خواهید داشت.
- آرد گندم: ۲۱۰گرم
- شکر: ۵۰۰ گرم
- ارده: ۱۲۰گرم
- آب: ۱ پیمانه
- پودر گردو: ۱۰۰ گرم
- پودر نارگیل: ۱۰۰ گرم
- گلاب: ۳ قاشق غذا خوری
- زعفران دمکرده: ۲ قاشق غذاخوری
- کره: به میزان لازم
- پودر و خلال پسته: به میزان لازم
- پودر هل: ۱ قاشق چایخوری
بعد از آماده کردن همه مواد، مراحل زیر را دنبال کنید:
- آرد را در تابه بریزید و آن را روی حرارت ملایم، تفت دهید تا جایی که بو و مزه خامی آرد از بین برود.
- قبل از تغییر رنگ آرد، ارده را به تابه اضافه کنید و حدود 5 دقیقه مرتب آن را هم بزنید.
- در دقایق پایانی پودر گردو و پودر نارگیل را اضافه کنید و آن را هم بزنید تا کاملا یکدست شود.
- شربت حلوا ارده را با مخلوط کردن شکر و آب درست کنید. آن را روی حرارت ملایم بگذارید تا کاملا حل شود و حرارت آن بالا برود. سپس هل، گلاب و زعفران را قبل از به جوش آمدن شربت، اضافه کرده و حرارت را خاموش کنید.
- صبر کنید تا ترکیب ارده و شربت تقریبا هم دما شوند. سپس شربت را بهآرامی به ارده اضافه کنید و خوب هم بزنید. برای کمتر کردن غلظت حلوا، میتوانید از کره استفاده کنید.
- بعد از رسیدن به غلظت دلخواه، حلوا ارده را در یخچال بگذارید و حداقل 12 ساعت به آن زمان بدهید تا خودش را بگیرد. سپس آن را از یخچال خارج کرده و به قطعات دلخواه تقسیم کنید و از طعم فوقالعاده آن لذت ببرید.
طرز تهیه حلوا ارده اردکان
اردکان یکی از شهرستانهای یزد است که کنجد بسیار مرغوبی دارد. این مسئله باعث شده است که ارده و انواع فراوردههای آن مثل حلوا ارده، جزو سوغاتیهای پرطرفدار یزد و اردکان باشند. اما چه چیزی ارزش این محصول اردکان را بیشتر میکند؟
مهمترین نکته در تولید ارده، کیفیت کنجد آن است. کنجدهای استفاده شده برای تهیه ارده اردکان کیفیت بالایی دارند و تازه هستند. در نتیجه خود این خواکی و فراوردههای مختلف آن طعمی ملایم و مطبوع خواهند داشت. کنجد مانده و کهنه طعم و بوی تیزی دارد و ممکن است کمی آزاردهنده باشد. حلوا ارده مرغوب اردکان خواص زیادی دارد که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- منبعی غنی از پروتئین گیاهی
- سرشار از کلسیم
- کمک به افزایش یادگیری و تقویت حافظه
- سرشار از ویتامینهای مختلف
- افزایش میل جنسی
برای تهیه حلوا ارده اردکانی، میتوانید با استفاده از هر دو روش نامبرده (بدون شیر خشک و با شیر خشک) از ارده اردکان استفاده کنید. این کار به بهبود بافت و طعم نهایی این شیرینی کمک میکند.
با کمی خلاقیت میتوانید طعمهای مختلفی از حلوا ارده را تجربه کنید که در ادامه به آنها اشاره میکنیم. برای شیرین کردن حلوا میتوانید بهجای شکر، از شیره انگور یا خرما و عسل نیز در طرزتهیه حلوا ارده استفاده کنید. با استفاده از این مواد رنگ نهایی حلوا تیرهتر میشود که طبیعی است. سعی کنید در روش بدون شیر خشک، از گلاب، هل، گردو و پسته مرغوب استفاده کنید تا بهترین نتیجه را از ترکیب آنها بگیرید.
طرز تهیه حلوا ارده با آرد گندم
طرزتهیه حلوا ارده با آرد گندم همان روش بدون شیر خشک است که پیشتر به آن اشاره کردیم. همانطور که گفتیم در این روش آرد بوداده گندم با ارده ترکیب شده و سپس شربتی که هل، گلاب و زعفران دارد، به آن اضافه میشود.
برای تجربه طعمهای جذابتر، میتوانید از ارده شکلاتی سفید بهجای نوع ساده استفاده کنید. این روش مناسب افرادی است که با طعم ارده ارتباط برقرار نمیکنند و البته راهی مفید برای بهره بردن از خواص بیشمار آن در کنار تجربه طعمی جذاب و ملایم است.
در طرزتهیه حلوا ارده با آرد گندم دست شما برای نزدیک کردن طعم نهایی آن به ذائقه افراد خانواده، بازتر است. برای مثال میتوانید بهجای پودر گردو و پسته، از پودر نارگیل، دانههای کنجد، فندق و بادام نیز استفاده کنید.
طرز تهیه حلوا کشی با ارده و شیره خرما
حلوا کشی یکی از دسرهای ایرانیان است که معمولا در جنوب کشور و بوشهر درست میشود. این شیرینی خوشمزه، خواص زیادی دارد و در ترکیبات آن از هیچ قند مصنوعی استفاده نمیشود. بههمین دلیل در کنار خواص زیاد و طعم عالی، کاملا بدون ضرر است.
این دسر جنوبی بهدلیل داشتن کنجد و خرما طبعی گرم دارد و از ابتلا به بیماریهایی که منشا آنها طبع سرد است، جلوگیری میکند. شیره خرما تلخی ارده را میگیرد و مصرف آن را دلپذیرتر میکند.
برای تهیه حلوا کشی بوشهری فقط به ارده کنجد مرغوب و شیره خرمای خالص نیاز دارید. تنها کافیست ارده کنجد را با شیره خرما روی حرارت کم هم بزنید تا به بافت دلخواهتان برسید. ترکیب این دو ماده، شیرینی کشداری را تشکیل میدهد که خواص زیادی دارد. میزان شیرینی حلوا کشی را میتوانید با تغییر نسبت ارده و شیره، تنظیم کنید.
یکی دیگر از روشهای تهیه حلوا کشی با ارده و شیره خرما، پیروی کردن از طرزتهیه حلوا ارده با آرد گندم است که بافت و طعم متفاوتتری را ارائه میدهد. برای استفاده از آن کافیست بهجای شربت شکر، از شیره خرما برای شیرین کردن ارده استفاده کنید. این کار باعث میشود بافت حلوا کشدار شده و رنگ آن تیرهتر شود.
حال که با انواع روشهای تهیه این خوراکی آشنا شدید، شاید برایتان سوال شود که چگونه ابتدا ارده با کیفیت را تشخیص دهیم. به نکات زیر دقت کنید:
- رنگ: رنگ روشن نشاندهنده تازگی ارده است. با گذشت زمان رنگ این خوراکی تیرهتر میشود و کیفیت آن پایین میآید.
- غلظت: اردههای اصلی غلظت متوسطی دارند. یعنی نه بهقدری روان هستند که شره کنند و نه آنقدر غلیظ هستند که هم نخورند.
- بو: ارده را قبل از خریدن بو کنید. محصولات اصلی و تازه بوی ملایمی دارند. اگر بوی تیز و نامطبوعی را حس کردید، از خریدن منصرف شوید.
توجه داشته باشید که ارده بعد از مدتی روغن میاندازد. اما این اتفاق طبیعی است و خراب بودن آن را نشان نمیدهد. برای استفاده مجدد کافیست آن را با استفاده از یک قاشق خوب مخلوط کنید تا دوباره یکدست شود.
از آنجایی که ارده سرشار از چربی مفید و اسیدهای چرب است، سریع با اکسیژن هوا واکنش نشان میدهد. بههمین دلیل بهتر است آن را در جایی کاملا خشک و خنک نگهداری کنید. ترکیب شدن این چربی با اکسیژن طعم حلوا ارده را خراب میکند و بوی تندی به آن میدهد. حلوا ارده را در جایی تاریک یا نیمهتاریک نگه دارید. زیرا نور خورشید نیز باعث واکنش دادن آن میشود.
با استفاده از افزودنیهای مختلف میتوانید در مصرف حلوا ارده، تنوع ایجاد کنید. برای مثال اگر پسته دوست دارید، در طرز تهیه حلوا ارده از کرم کنجد پسته ای استفاده کنید.
خواص ارده کنجد بسیار گسترده است و این ماده غذایی غنی از ویتامینها و مواد معدنی برای سلامتی بدن بسیار مفید است. ارده کنجد به عنوان یک منبع عالی از پروتئین، چربیهای مفید، و فیبر شناخته میشود که به تقویت سلامت قلب و عروق کمک میکند. همچنین، این خوراکی سرشار از کلسیم، منیزیم و آهن است که به تقویت استخوانها و جلوگیری از کمبود این مواد معدنی در بدن کمک میکند. ویتامینهای گروه B موجود در ارده کنجد نیز به سلامت سیستم عصبی، تقویت انرژی و بهبود عملکرد مغز کمک میکنند
سخن نهایی
ارده و فراوردههای آن در کنار طعمی اصیل و عالی، خواص بسیار زیادی دارند. بههمین دلیل بهتر است آن را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید و از خواص بیشمار آن بهره ببرید. یکی از این فراوردهها، حلوا ارده است که در بسیاری از کشورها از جمله ایران طرفداران زیادی دارد. در این مقاله 5 روش عالی برای طرزتهیه حلوا ارده در خانه را معرفی کردیم. با انتخاب یکی از آنها دستبهکار شوید و از این شیرینی جذاب در صبحانه و میانوعدههای خود، لذت ببرید.