تنبلی تخمدان (PCOS) و تغذیه: چه بخوریم و چه نخوریم؟

برای تنبلی تخمدان چی بخوریم

تنبلی تخمدان به نوعی اختلال در سیستم غدد درون‌ریز گفته می‌شود که باروری زنان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. بی‌توجهی به کنترل آن به بروز مشکلاتی مثل ناباروری می‌انجامد. تغییر سبک زندگی، داشتن رژیم غذایی مناسب و انجام بعضی فعالیت‌های بدنی از کارآمدترین راهکارهایی هستند که برای درمان این اختلال توسط متخصصان پیشنهاد شده‌اند. اگر می‌خواهید با این سندرم و روش‌های کنترل آن بیشتر آشنا شوید و بدانید که برای تنبلی تخمدان چی بخوریم و چه نخوریم، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

تنبلی تخمدان چیست؟

تنبلی تخمدان چیست؟

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک که با نام‌های PCOS یا تنبلی تخمدان هم شناخته می‌شود، نوعی اختلال است که از طریق برهم زدن تعادل هورمون‌ها به عوارضی مانند ناباروری می‌انجامد. در تخمدان افراد مبتلا به این اختلال کیست‌های کوچک یا کیسه‌های پر از مایع ایجاد می‌شود و مشکلاتی مثل تغییر در نظم چرخه قاعدگی، افزایش سطح آندروژن، رشد بیش از اندازه موها، اضافه‌وزن و آکنه به‌دنبال دارد.

به‌علاوه وجود این کیست‌ها مانع تخمک‌گذاری می‌شود و به‌همین دلیل متخصصان از آن به‌عنوان شایع‌ترین دلیل ناباروری یاد می‌کنند. از دیگر عوارض تنبلی تخمدان باید افزایش احتمال سقط جنین، دیابت و فشار خون بالا در دوران بارداری و زایمان زودرس اشاره کنیم.

علائم تنبلی تخمدان

وجود کیست در تخمدان‌ها یکی از نشانه‌های این اختلال است که تنها از طریق انجام آزمایش‌های لازم قابل‌تشخیص خواهد بود. سایر علائم این بیماری عبارت‌اند از:

  • برهم خوردن نظم قاعدگی: تخریب پوشش داخلی رحم و قاعدگی با تخمک‌گذاری در زمان مناسب مرتبط است. با توجه به اینکه PCOS از تخمک‌گذاری جلوگیری می‌کند، پیشنهاد می‌کنیم که در صورت داشتن پریود نامنظم برای تشخیص علت به پزشک متخصص مراجعه کنید.
  • خونریزی شدید در زمان قاعدگی: برهم خوردن نظم قاعدگی باعث افزایش ضخامت دیواره رحم می‌شود. به‌همین دلیل این افراد در صورت قاعدگی پس از یک دوره طولانی خونریزی شدیدی تجربه می‌کنند.
  • رشد بیش از اندازه موهای زائد: رشد موهای زائد ضخیم روی صورت، گردن، پشت، شکم، سینه و دور ناف از دیگر علائم تنبلی تخمدان به‌حساب می‌آید.
  • ایجاد آکنه: افزایش سطح هورمون‌های مردانه باعث چرب شدن پوست و ایجاد جوش و آکنه روی صورت، سینه و بالای کمر می‌شود.
  • افزایش وزن: حدود ۴۰ تا ۸۰درصد افراد مبتلا به این سندرم از مشکلات ناشی از اضافه‌وزن رنج می‌برند. مقاومت به انسولین، افزایش هورمون‌های مردانه، ریزش موها و شدیدتر شدن علائم بیماری از عوارض اضافه‌وزن به‌شمار می‌روند.
  • تیرگی پوست: افزایش مقاومت به انسولین به بروز تیرگی پوست در بعضی نواحی مثل گردن، کشاله ران و زیر سینه‌ها منجر می‌شود که از آن با عنوان آکانتوزیس نیگریکانس یاد می‌کنند.
  • احساس تنگی نفس در خواب: هنگام بروز آپنه خواب یا احساس تنگی نفس تنفس فرد به‌صورت مداوم متوقف شده و مجددا با یک تنفس عمیق یا نفس‌نفس زدن آغاز می‌شود.
تغذیه و تاثیر آن بر تنبلی تخمدان: چرا آنچه می‌خوریم اهمیت دارد؟

تغذیه و تاثیر آن بر تنبلی تخمدان: چرا آنچه می‌خوریم اهمیت دارد؟

طبق گفته متخصصان رعایت رژیم غذایی مناسب نقش به‌سزایی بر کنترل هورمون‌ها و کاهش علائم این اختلال دارد. رعایت دستورالعمل‌های پزشک تغذیه به کاهش وزن اصولی و تنظیم سطح انسولین کمک می‌کند و به این ترتیب باعث بهبود نشانه‌های بیماری می‌شود.

میزان انسولین موجود در بدن افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک بیشتر از دیگران است. به‌همین علت بیش از ۵۰درصد زنان مبتلا به این اختلال در صورت بی‌توجهی به رعایت رژیم غذایی مناسب قبل از رسیدن به سن ۴۰ سالگی دیابت یا پیش‌دیابت را تجربه خواهند کرد.

در پاسخ این پرسش که برای تنبلی تخمدان چی بخوریم یا نخوریم، باید به کربوهیدرات‌هایی با فیبر بالا، مواد کاهش‌دهنده سطح آندروژن و مغزیجات و فراورده‌های آن مانند کره پسته اشاره کنیم. همچنین مصرف خوراکی‌های حاوی ویتامین‌های B و D، ید، منیزیم و سلنیوم به کاهش مقاومت به انسولین کمک خواهد کرد.

پیشنهاد می‌کنیم که از طریق مراجعه به دکتر متخصص تغذیه برای دریافت رژیم غذایی منطبق با شرایط جسمی خود اقدام کنید. بااین‌حال در جدول زیر یکی از رژیم‌های مناسب را برای افراد مبتلا به این اختلال مشاهده می‌کنید:

برای تنبلی تخمدان چی بخوریم؟

روزهای هفتهصبحانهناهارمیان‌وعدهشام
شنبهماست یونانی، انواع توت و بادامسالاد اسفناج با مرغ کبابی، آووکادو و سس وینگرتیک عدد سیب کوچک و یک قاشق غذاخوری کره بادام‌زمینیماهی سالمون، مارچوبه و دانه کینوا
یکشنبهاسموتی اسفناج، موز، شیربادام و یک پیمانه پودر پروتئینگوشت بوقلمون با نان سبوس‌دار، کاهو، گوجه‌فرنگی و حمصحمص و هویج اطلسمخلوط پنیر توفو، کلم بروکلی، فلفل دلمه‌ای و برنج قهوه‌ای به‌صورت سرخ‌شده
دوشنبهبلغور جودوسر، موز و دارچینسالاد تن ماهی با سبزیجات مخلوط، گوجه‌گیلاسی و سس وینگرت بالزامیکآجیل مخلوطاستیک بدون چربی، کلم بروکلی بخارپز و سیب‌زمینی شیرین کبابی
سه‌شنبهتخم‌مرغ، اسفناج، قارچ و پنیر فتاسالاد کینوا با لوبیای سیاه، ذرت، فلفل دلمه‌ای و آب لیموترشخیار و سس‌ ماست زاتزیکی یونانیکاری مرغ با برنج گل‌کلم
چهارشنبهنان تست غلات، آووکادو له‌شده و گوجه‌فرنگیسالاد یونانی با خیار، زیتون، پنیر فتا، میگو کبابیشکلات تلخکدوسبز، سس مارینارا و گوشت بوقلمون بدون چربی
پنجشنبهاسموتی با کلم‌پیچ، آناناس، آب نارگیل و یک پیمانه پودر پروتئینگوشت بوقلمون، آووکادو، کاهو، گوجه‌فرنگی و خردلساقه کرفس و کره باداممیگو، فلفل دلمه‌ای، پیاز کبابی و کینوا
جمعهاملت سبزیجات با گوجه‌فرنگی، پیاز، اسفناج و پنیر فتاسالاد سالمون با سبزیجات مخلوط، خیار و سس وینگرت لیموگوجه‌گیلاسیسبزیجات سرخ‌شده با پنیر توفو، کلم بروکلی، هویج و برنج قهوه‌ای

مواد غذایی مناسب برای بهبود تنبلی تخمدان

اگر این سوال برای شما هم مطرح شده است که برای تنبلی تخمدان چی بخوریم، متخصصان مصرف غذاهای حاوی فیبر بالا، پروتئین‌های بدون‌چربی یا کم‌چرب و ادویه‌های ضدالتهابی را برای کنترل علائم این اختلال پیشنهاد می‌کنند. مصرف مغزیجات و فراورده‌های آن‌ها مثل کره فندق و بعضی سبزی‌ها و میوه‌ها نیز در رژیم‌های غذایی مناسب برای درمان PCOS توصیه می‌شود.

غلات کامل و فیبر بالا

مصرف غلات به‌میزان چشمگیری باعث کاهش ابتلا به دیابت نوع ۲ می‌شود. احتمال بروز این بیماری در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان حدود ۴ برابر بیشتر از دیگران است. به‌همین علت انواع دانه‌ها و آجیل‌ها، برنج قهوه‌ای، نان‌های سبوس‌دار و جو در رژیم غذایی آن‌ها جایگاه ویژه‌ای دارند.

پروتئین‌های گیاهی و حیوانی کم‌چرب

حبوباتی مانند نخود، عدس، لوبیا و لپه، پنیر توفو، آجیل‌ها، دانه‌ها و فراورده‌های آن‌ها مثل کره بادام و نخودفرنگی از منابع سرشار پروتئین‌های گیاهی محسوب می‌شوند. گوشت مرغ، ماهی، بوقلمون و گوساله با درصد چربی پایین از جمله پروتئین‌های حیوانی مناسب برای افراد مبتلا به این اختلال هستند. مصرف این مواد غذایی باعث می‌شود تا فرد بدون افزایش میزان قند خون احساس سیری کند.

چربی‌های سالم مانند روغن زیتون و آووکادو

مصرف مواد آلی از طریق متعادل کردن سطح هورمون‌ها به کاهش التهاب بدن و بهبود این سندرم کمک می‌کند. پیشنهاد می‌کنیم که به‌جای مصرف چربی‌های ناسالم از منابع روغنی گیاهی مانند روغن زیتون، کنجد و آووکادو استفاده کنید.

سبزیجات کم‌کربوهیدرات و میوه‌های کم‌شیرینی

از جمله میوه‌ها و سبزیجات کم‌کربوهیدرات می‌توانیم به خیار، کرفس، کاهو، قارچ، اسفناج، کلم بروکلی، فلفل دلمه‌ای و کدوسبز اشاره کنیم. گریپ‌فروت، هندوانه، توت‌فرنگی، شاتوت، هلو و طالبی بعضی از میوه‌های کم‌شیرینی را شامل می‌شوند.

مواد غذایی که باید از آن‌ها اجتناب کنید

سوالی که در مقابل پرسش برای تنبلی تخمدان چی بخوریم مطرح می‌شود، این است که پرهیز از مصرف چه غذاهایی به کاهش علائم آن کمک می‌کند؟ مواد خوراکی با کربوهیدرات بالا، آرد سفید، غذاهای التهاب‌آور و شیرین، کافئین و مواد ترش مانند سرکه و آبغوره بعضی از مواد غذایی ممنوعه برای افراد مبتلا به این سندرم هستند.

غذاهای فراوری‌شده و پرقند

اگر تصمیم به بهبود علائم تنبلی تخمدان خود گرفته‌اید، بهتر است که به‌جای مواد خوراکی فراوری‌شده از غذاهای طبیعی و فاقد مواد نگهدارنده استفاده کنید. وجود درصد بالایی گلایسمی در این خوراکی‌ها به افزایش سطح قند خون منجر می‌شود. کنسروها، غذاهای آماده و نیمه‌آماده، کیک، بیسکوییت، نان، برنج و سیب‌زمینی سفید در دسته غذاهای فراوری‌شده قرار می‌گیرند.

کربوهیدرات‌های ساده و نشاسته‌ای

مصرف غذاهای نشاسته‌ای و حاوی کربوهیدرات‌های ساده مثل کیک و شیرینی، نان‌های بدون سبوس و خوراکی‌های تهیه‌شده به‌وسیله آرد سفید مقاومت به انسولین را افزایش می‌دهد و باعث التهاب بدن می‌شود.

چربی‌های ناسالم و غذاهای سرخ‌شده

مصرف مداوم چربی‌های ناسالم و غذاهای سرخ‌شده به‌عنوان یکی از دلایل شایع افزایش التهاب بدن شناخته می‌شود.

بهترین ویتامین‌ها و مواد معدنی برای کاهش علائم تنبلی تخمدان

بهترین ویتامین‌ها و مواد معدنی برای کاهش علائم تنبلی تخمدان

عملکرد صحیح بسیاری از ارگان‌ها از جمله سیستم تولیدمثل به وجود مقدار مناسب ویتامین‌ها و مواد معدنی وابسته است. بعضی از ویتامین‌هایی که بر تقویت تخمدان‌ها و بهبود علائم سندرم پلی‌کیستیک اثر می‌گذارند، عبارت‌اند از:

  • ویتامین E: اگر برای شما سوال است که برای تنبلی تخمدان چی بخوریم، می‌توانیم مواد غذایی حاوی ویتامین E را به‌عنوان موادی موثر بر بهبود عملکرد تولید مثل معرفی کنیم. مصرف مواد خوراکی و مکمل‌های دارای این ویتامین پیش از قاعدگی به جلوگیری از گرفتگی عضلات، اضطراب و دیگر علائم PMS کمک می‌کند و از طریق تنظیم هورمون‌ها درد پریود را کاهش می‌دهد. آجیل‌ها و دانه‌ها، تخم پرندگان، میوه‌ها و جوانه‌ها بعضی از مواد غذایی حاوی ویتامین E هستند.
  • ویتامین C: تقویت سیستم ایمنی بدن، تقویت تخمدان‌ها و تسریع روند بارداری از مزایای مصرف ویتامین C به‌شمار می‌روند. این ویتامین به تعادل هورمون‌ها کمک می‌کند و اسید آسکوربیک موجود در آن بر تنظیم چرخه قاعدگی اثر می‌گذارد. ویتامین C در بسیاری از مرکبات، توت‌ها، فلفل دلمه‌ای و سبزیجات وجود دارد.
  • ویتامین D: طبق تحقیقات بین ۶۷ تا ۸۵درصد از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان از کمبود ویتامین D رنج می‌برند. در حقیقت کمبود این ویتامین باعث تشدید علائم سندرم تخمدان پلی‌کیستیک می‌شود. بدون وجود این ماده، بدن زنان توانایی تولید تخمک طبیعی و بالغ ندارد. تکامل فولیکول‌های تخمدانی و بهبود عملکرد تخمدان‌ها از دیگر مزایای مصرف آن به‌حساب می‌آیند. بعضی از منابع غنی ویتامین D مواردی مثل ماهی‌های کم‌چرب، تخم‌مرغ، شیر و لبنیات را شامل می‌شوند.
  • ویتامین B12: کمبود این ویتامین در زنان به بروز مشکلاتی مانند تخمک‌گذاری غیرطبیعی و ایجاد اخلال در تقسیم سلولی، رشد تخمک و کاشت تخمک بارورشده منجر خواهد شد. با مصرف مواد غذایی حاوی این ماده مثل جگر، ماهی، گوشت قرمز، مرغ و بوقلمون یا مکمل‌های غذایی می‌توانید از تشدید نشانه‌های این اختلال جلوگیری کنید.

مواد معدنی موثر بر کاهش علائم تنبلی تخمدان

منیزیم و زینک از مهم‌ترین مواد معدنی هستند که مصرف آن‌ها به تقویت تخمدان‌ها و بهبود نشانه‌های PCOS منجر می‌شود. پایین بودن سطح منیزیم میزان مقاومت به انسولین را کاهش می‌دهد و به برهم خوردن تعادل هورمون‌ها می‌انجامد.

زینک یا روی نیز در افزایش احتمال باروری و تقویت تخمدان نقش موثری دارند. کمک به تخمک‌گذاری و رشد جنسی، اصلاح چرخه قاعدگی و ترشح میزان مناسب هورمون‌های استروژن و پروژسترون از دیگر دلایلی هستند که این ماده را به ماده‌ای ضروری برای بهبود علائم تنبلی تخمدان تبدیل می‌کنند.

چگونه قند خون را کنترل کنیم؟ نقش غذاهای کم‌گلیسمی در بهبود تنبلی

چگونه قند خون را کنترل کنیم؟ نقش غذاهای کم‌گلیسمی در بهبود تنبلی

کاهش قند خون و کنترل آن از طریق روش‌های طبیعی مثل اصلاح سبک زندگی امکان‌پذیر است. بعضی از مواد غذایی پایین‌آورنده قند خون به شرح زیر هستند:

  • غلات کامل: مصرف غلات تصفیه‌شده باعث افزایش قند خون می‌شود. با وجود این، مصرف غلات کامل نتیجه معکوس دارد و برای پایین آوردن قند خون گزینه مناسبی به‌حساب می‌آید. در تعریف این محصولات به موادی می‌گویند که سبوس و جوانه از آن‌ها جدا نشده باشد که از آن جمله می‌توانیم نان سنگک، برنج قهوه‌ای، بلغور گندم و بلغور ذرت را نام ببریم.
  • آجیل: بسیاری از آجیل‌ها مخصوصا بادام در کنترل قند خون نقش دارند. قرار دادن این مواد در رژیم غذایی روزانه باعث پایین آمدن قند خون می‌شود.
  • آووکادو: مصرف آووکادو از طریق ایجاد تعادل بین اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع به به تنظیم میزان قند خون منجر می‌شود.
  • میوه: بعضی میوه‌ها مثل گریپ‌فروت، گیلاس، سیب، کیوی و گلابی قند اندکی دارند و سرشار از فیبر و ویتامین هستند.
  • سبزیجات: سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، کلم‌پیچ، کاهو و اسفناج حاوی فیبر، منیزم و ویتامین A هستند و مصرف آن‌ها به کاهش قند خون کمک می‌کند.

مصرف تخم‌مرغ، قهوه و مواد غذایی با فیبر بالا نیز از طریق کاهش قند خون، تقویت سیستم تولیدمثل و بهبود عملکرد تخمدان‌ها به کاهش علائم این سندرم می‌انجامد.

فعالیت‌های بدنی مناسب برای بهبود تنبلی تخمدان

فعالیت‌های بدنی مناسب برای بهبود تنبلی تخمدان

حال که تا حد زیادی با جواب این سوال آشنا شدید که برای تنبلی تخمدان چی بخوریم، لازم است که با فواید ورزش و فعالیت‌های بدنی برای بهبود علائم این سندرم نیز آشنا شوید. ورزش‌های هوازی و قدرتی، ورزش‌های ذهن و بدن مانند یوگا و تمرینات اینتروال بهترین فعالیت‌هایی هستند که می‌توانید برای جلوگیری از تشدید نشانه‌های این سندرم انجام دهید. از مهم‌ترین مزایای ورزش برای بهبود علائم سندرم تخمدان پلی‌کیستیک باید بگوییم:

  • تنظیم سطح هورمون‌ها: افزایش اندورفین و کاهش استروژن و انسولین باعث تنظیم سطح هورمون‌ها خواهد شد.
  • کاهش احتمال افسردگی: متعادل نبودن میزان هورمون‌ها در افراد مبتلا به PCOS احتمال بروز افسردگی را افزایش می‌دهد. ترشح اندورفین که از طریق ورزش کردن به‌صورت مداوم امکان‌پذیر است، باعث بهبود خلق‌وخوی فرد می‌شود.
  • کاهش وزن: اضافه‌وزن یکی از نشانه‌های رایج تنبلی تخمدان است. در افراد مبتلا به این سندرم، کاهش وزن ممکن است بسیار دشوار باشد. انجام فعالیت‌های بدنی به‌صورت مداوم و پیروی از رژیم غذایی مناسب از روش‌هایی هستند که به بهبود علائم این اختلال و کاهش وزن اصولی کمک می‌کنند.
  • افزایش کیفیت خواب: احتمال بروز آپنه خواب یا تنگی نفس در افراد مبتلا به این سندرم وجود دارد و افزایش وزن نیز به‌عنوان یکی از عوامل تشدیدکننده آن شناخته می‌شود. از طریق انجام ورزش‌های مناسب می‌توانید از بروز این مشکلات جلوگیری کنید یا نشانه‌های آن را کاهش دهید.
  • کاهش احتمال ابتلا به دیابت: انجام فعالیت‌های هوازی از طریق کاهش حساسیت به انسولین از احتمال ابتلا به دیابت می‌کاهد.
  • کنترل سطح کلسترول خون: بالا بودن سطح کلسترول خون در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان بسیار رایج است. انجام فعالیت‌های بدنی در کنار رعایت رژیم غذایی مناسب به کاهش این ماده می‌انجامد.
  • کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی: افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی هستند. ورزش کردن به‌صورت مداوم احتمال بروز این بیماری‌ها را کاهش خواهد داد.
تاثیر کاهش وزن و مدیریت استرس در بهبود علائم تنبلی تخمدان

تاثیر کاهش وزن و مدیریت استرس در بهبود علائم تنبلی تخمدان

اگر موفق شوید، با استفاده از روش‌های اصولی و از طریق رعایت رژیم غذایی و انجام فعالیت‌های بدنی ۵ تا ۷درصد وزن خود را طی ۶ ماه کاهش دهید، سطح آندروژن بدن شما به‌میزان قابل‌توجهی پایین می‌آید. این موضوع شانس باروری را افزایش خواهد داد.

بی‌توجهی به درمان استرس در طولانی‌مدت باعث بروز یا تشدید نشانه‌های بیماری‌های روانی و جسمی می‌شود که تنبلی تخمدان یکی از آن‌ها است. نتایج پژوهش انجام‌شده در دانشکده پزشکی دانشگاه آتن نشان می‌دهند که استفاده از روش‌های مدیریت استرس برای کاهش سطح کورتیزول علائم سندروم تخمدان پلی‌کیستیک را تا حد زیادی کاهش داده‌اند. از جمله:

  • ورزش کردن: انجام فعالیت‌های بدنی هورمون کورتیزول را کاهش می‌دهد و از ایجاد استرس و اضطراب جلوگیری می‌کند.
  • مدیتیشن: مدیتیشن به شما امکان می‌دهد تا در زمان حال زندگی کرده، اتفاقات گذشته را فراموش کنید و نگران احتمال رخ دادن حوادث در آینده نباشید.
  • مصرف مکمل‌ها و دمنوش‌های گیاهی: قرار دادن مکمل‌ها و دمنوش‌هایی مثل اسیدهای چرب امگا ۳، چای سبز، دمنوش سنبل‌الطیب، بابونه و گل‌گاوزبان در رژیم غذایی روزانه به افزایش آرامش شما کمک می‌کند.
  • روشن کردن عود و شمع: سوزاندن عود، شمع و روغن‌های مخصوص با رایحه‌های آرامبخش مثل اسطوخودوس، گل سرخ، کندر و چوب صندل از دیگر روش‌های مدیریت استرس محسوب می‌شود.
تاثیر کاهش وزن و مدیریت استرس در بهبود علائم تنبلی تخمدان

رژیم غذایی کم‌کربوهیدارت یا کتوژنیک: آیا این رژیم‌ها برای تنبلی تخمدان مفیدند؟

رژیم غذایی کم‌کربوهیدرات یا کتوژنیک در سطح جهانی طرفداران زیادی دارد. این روش که به‌عنوان راهکارهای کاربردی برای کاهش وزن شناخته می‌شود، در کنترل علائم تنبلی تخمدان هم با توجه به توضیحات زیر نقش موثری دارد:

  • کاهش مقاومت به انسولین: تنظیم حساسیت بدن به انسولین یکی از مهم‌ترین فواید رژیم غذایی کتوژنیک است. کاهش قند خون از نیاز بدن به انسولین می‌کاهد و پس از ایجاد تعادل میان میزان قند خون و انسولین حساسیت بدن به این هورمون تنظیم می‌شود.
  • کاهش وزن: پیروی از این رژیم غذایی و کاهش مصرف کربوهیدرات اضافه‌وزن را از بین می‌برد که به کنترل سطح هورمون‌ها، تقویت تخمدان‌ها و تنظیم چرخه قاعدگی منجر می‌شود.
  • تنظیم چرخه قاعدگی: بهبود عملکرد تخمدان‌ها و تخمک‌گذاری در زمان مناسب باعث می‌شوند تا دوره قاعدگی منظمی داشته باشید.
  • افزایش شانس بارداری: تنظیم چرخه قاعدگی به شما امکان می‌دهد تا زمان تخمک‌گذاری را تشخیص داده و به این ترتیب شانس باروری را افزایش دهید.
  • کاهش التهاب بدن: معمولا التهاب به‌دلیل مقاومت بدن به انسولین اتفاق می‌افتد. این رژیم با تنظیم سطح انسولین و کاهش حساسیت به این هورمون از ایجاد التهاب جلوگیری می‌کند.

اگر می‌خواهید بدانید که در رژیم کتوژنیک برای تنبلی تخمدان چی بخوریم، می‌توانید از گوشت قرمز، مرغ، ماهی و دیگر منابع پروتئینی، انواع حبوبات، سبزیجات، روغن‌های نباتی و تخم حیوانات استفاده کنید. همچنین مصرف آجیل و مغزیجات، پنیر و محصولات لبنی و نمک، فلفل، ادویه‌های خشک و افزودنی‌های کم‌کربوهیدرات در این رژیم غذایی مجاز است.

نقش خواب و سبک زندگی سالم در بهبود تنبلی تخمدان

نقش خواب و سبک زندگی سالم در بهبود تنبلی تخمدان

بر اساس مطالعات انجام‌شده زنان مبتلا به PCOS حدود ۲ برابر بیشتر از دیگران به اختلالات خواب دچار می‌شوند. بی‌توجهی به خواب شبانه باکیفیت به بروز مشکلاتی مثل بی‌نظمی در چرخه قاعدگی، نارسایی زودرس تخمدان، از دست دادن قدرت باروری، سقط جنین یا زایمان پیش از موعد می‌انجامد. پیش گرفتن سبک زندگی سالم، کاهش وزن بدن، مصرف مواد مغذی و داشتن خواب منظم و باکیفیت بعضی از روش‌هایی هستند که به تعدیل هورمون‌ها و بهبود علائم این سندروم کمک می‌کنند.

هورمون‌های جنسی در بدن زنان به رشد جنسی و شکل گرفتن اندام زنانه، تنظیم چرخه قاعدگی و فعالیت صحیح دستگاه تولیدمثل کمک می‌کنند. بروز هر تغییری در سطح ترشح این هورمون‌ها باعث به‌هم خوردن نظم بدن می‌شود و احتمال ابتلای فرد را به بیماری‌هایی مثل سندروم تخمدان پلی‌کیستیک افزایش می‌دهد.

رسیدن به پاسخ این پرسش که برای تنبلی تخمدان چی بخوریم و آشنایی با مواد غذایی و مکمل‌های طبیعی مفید شما را قادر می‌سازد تا این مشکلات را برطرف کرده یا کنترل کنید:

  • ماهی‌ها یا اسیدهای چرب امگا ۳: ماهی‌های چرب مثل سالمون به‌عنوان از منابع غنی امگا ۳ شناخته می‌شوند. مصرف این ماده به تنظیم میزان ترشح هورمون‌های زنانه کمک می‌کند.
  • آجیل‌ها و مغزهای خشک: موادی مانند بادام، گردو، پسته و فراورده‌های آن‌ها حاوی مقادیر زیادی فیبر و اسیدهای چرب هستند و بر تنظیم هورمون‌ها اثر می‌گذارند.
  • مواد غذایی حاوی آهن: مصرف گوشت قرمز، اسفناج، لوبیا و دیگر مواد خوراکی دارای آهن یکی از روش‌های ایجاد تعادل هورمونی است.
  • لبنیات: مصرف مواد لبنی به‌صورت روزانه به تامین کلسیم موردنیاز بدن، تقویت استخوان‌ها و تنظیم هورمون‌های زنانه می‌انجامد.
  • آب: نوشیدن آب کافی باعث می‌شود تا سطح ترشح هورمون‌ها در بدن تنظیم شود. میزان مصرف روزانه آن با توجه به شرایط هر فرد متفاوت است. با وجود این پیشنهاد می‌کنیم که نوشیدن حداقل ۸ لیوان آب را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
چگونه با تغییرات سبک زندگی و تغذیه، علائم تنبلی تخمدان را کنترل کنیم؟

نتیجه‌گیری: چگونه با تغییرات سبک زندگی و تغذیه، علائم تنبلی تخمدان را کنترل کنیم؟

پیش گرفتن سبک زندگی سالم، مصرف مواد غذایی مفید، انجام فعالیت‌های بدنی و داشتن خواب شبانه کافی و باکیفیت از موثرترین روش‌ها برای بهبود علائم سندرم تخمدان پلی‌کیستیک به‌حساب می‌آیند.

بسیاری از افرادی که از این اختلال رنج می‌برند، با این سوال مواجه می‌شوند که برای تنبلی تخمدان چی بخوریم؟ مصرف مواد غذایی حاوی فیبر بالا، امگا ۳، پروتئین‌های کم‌چرب یا بدون چربی و ادویه‌های ضدالتهابی به کاهش نشانه‌های این سندرم کمک می‌کند. گوشت قرمز، گوشت مرغ، بوقلمون و ماهی، لبنیات، مغزیجات و دانه‌ها، میوه‌ها، سبزیجات و غلات کامل بعضی از موادی هستند که در رژیم‌های غذایی مناسب افراد مبتلا به PCOS جای دارند.

بی‌توجهی به علائمی مثل افزایش رشد موهای زائد و اضافه‌وزن در بانوان و تشخیص دیرهنگام تنبلی تخمدان ممکن است، به بروز ناباروری منجر شود. بنابراین توصیه می‌کنیم که پس از مراجعه به پزشک از طریق مصرف مکمل‌ها و داروهای تجویزشده، دریافت رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی نشانه‌های این اختلال را کنترل و درمان کرده و از تشدید آن‌ها جلوگیری کنید.

سوالات متداول

دسته بندی: بلاگ برچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.