طبق مطالعات بر دانه بادامزمینی و کره آن، پژوهشگران به این نتیجه رسیدهاند که مصرف این دو ماده خوراکی نهتنها هیچگونه ضرری برای بدن ندارد، بلکه بهعنوان قاتل بیماری کبد چرب نیز شناخته میشوند.
کره بادامزمینی بهدلیل سرشار بودن از مواد مغذی و مفید برای بدن، باعث بهبود عملکرد و تقویت سیستمهای مختلف آن نیز میشود. از اینرو مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب اگر در استفاده آن زیادهروی نشود، ناچیز است. اما اگر درباره مصرف این محصول همچنان استرس و وسواس فکری دارید، در ادامه این مقاله با خواص این خوراکی و رابطه آن با کبد چرب آشنا خواهید شد. پس با ما همراه باشید.
کبد چرب چیست و چگونه ایجاد می شود؟
کبد چرب جزو 10 بیماری شایع در دنیا محسوب میشود که اگر بیشتر از 5درصد وزن کبد را تشکیل بدهد، میتوان گفت شروع شده است. این مریضی بهدلیل رسوب بیش از حد چربی در بافت اصلی این ارگان بهوجود میآید که باعث ایجاد اختلالات جدی در فعالیت طبیعی کبد و در شرایط حاد، نارسایی آن میشود. این بیماری بر اثر کم تحرکی، افزایش وزن، استفاده از غذاهای چرب، پرکالری و کم فیبر ایجاد میشود. در نتیجه خوردن غذاهای ناسالم و همچنین نداشتن رژیم غذایی سالم و صحیح، احتمال ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش میدهد.
مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب
در حال حاضر این شایعه در بین افراد غیرمتخصص پیچیده که کره بادامزمینی برای بیماری کبد چرب مضر است یا باعث ایجاد آن میشود. این موضوع بیشتر جنبه ضدتبلیغاتی از سوی کمپانیهای تولیدکننده خوراکیهای مضر و بدون ارزش غذایی مانند کره شکلاتی، کره شکری و… دارد.
اما باید بگوییم که پزشکان، متخصصان تغذیه و رژیمدرمانی نظری خلاف این دارند. آنها بر این باور هستند که هیچ ماده مضری در کرهبادام زمینی وجود ندارد که باعث ایجاد بیماری کبد چرب بشود یا شدت آن را افزایش دهد. مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب در صورت استفاده محدود، مثلا هفتهای یک تا دو بار، تقریبا ناچیز است، در نتیجه حتی افراد مبتلا به گرید 3 بیماری کبد چرب نیز میتوانند آن را بدون دغدغه مصرف کنند.
بهطور کلی هر نوع ماده غذایی که به میزان محدود و طبق رژیم درست مصرف شود، نهتنها ضرری برای بدن ندارد بلکه مفید هم است. کره بادامزمینی نیز از این قاعده مستثنا نیست و با مصرف اصولی آن حتی میتوان با بیماری کبد چرب نیز مقابله کرد که در ادامه بیشتر به این موضوع پرداختهایم.
ارزش غذایی کره بادام زمینی و ترکیبات مهم آن
حال که دانستید مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب تقریبا صفر است، شما را با ارزش غذایی این خوراکی آشنا میکنیم. از آنجایی که این محصول از آسیاب شدن دانه بادامزمینی تفت داده شده به دست میآید، برای پی بردن به ارزش غذایی آن بهتر است مواد مغذی دانه بادامزمینی را مورد بررسی قرار دهیم.
بادامزمینی بهعنوان یکی از پرمصرفترین آجیلها با طعم لذیذ شناخته میشود که مانند گردو و بادام در رژیم غذایی افراد قرار میگیرد. این خوراکی سرشار از انرژی، بهصورت مغز یا کره قابل استفاده است و از مواد مغذی و مفیدی تشکیل شده که عبارتاند از:
- آنتی اکسیدانها: در این آجیل مقادیر قابلتوجهی از آنتیاکسیدانهای پلیفونیک وجود دارد که خطر بروز سرطانهای دستگاه گوارش را کاهش میدهد. این ماده مفید توانایی مقابله با بیماریهای قلبی، ویروسی، قارچی و آلزایمر را دارد و همچنین از بروز سکته جلوگیری میکند.
- ویتامین E: این دانه مغذی سرشار از ویتامین E است که از مخاط و پوست در برابر رادیکالهای آزاد خطرناک اکسیژن محافظت میکند و سلامت آنها را بهبود میبخشد.
- ویتامین B: بادامزمینی مملو از ویتامینهای گروه B از جمله B6 است که باعث حفظ سلامتی و تقویت جریان خونرسانی به مغز میشود.
- اسیدهای چرب غیراشباع: این دانه خوراکی حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب غیر اشباع تک حلقهای مانند اسید اولئیک است که به کاهش میزان کلسترول بد و افزایش سطح کلسترول خوب در بدن کمک میکند.
- پروتئین: در بادامزمینی مقادیر کافی پروتئین و آمینواسیدهای ضروری برای رشد نیز وجود دارد.
- منگنز: منگنز موجود در این دانه خوراکی به بهبود عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی بدن کمک میکند.
- فسفر: فسفر موجود در بادامزمینی برای سلامت استخوانها و دندانها بسیار موثر است.
میزان ارزش غذایی و خواص کره بادام زمینی
در هر 2 قاشق غذاخوری (32 گرم) کره بادامزمینی 190 کالری، 16 گرم چربی، 8 گرم کربوهیدرات، 7 گرم پروتئین، 3 گرم شکر و 2 گرم فیبر وجود دارد.
خواص این محصول نیز عبارتاند از:
- افزایش و تقویت عملکرد کبد
- تقویت سیستم قلب و عروق
- تسریع روند لاغری
- جلوگیری از ایجاد سنگ کیسه صفرا
- کنترل قند خون
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- افزایش انرژی بدن
- تسکین علائم سندروم تخمدان پلیکیستیک
- جلوگیری از آلزایمر و زوال عقل
- بهبود سلامت پوست و مو
با مقایسه کره بادام زمینی و کره پسته و مقایسه کره فندق با کره بادام زمینی، ارزش غذایی آن را بهتر متوجه میشوید. بهنحوی که میزان کالری، پروتئین، چربی غیر اشباع، فیبر و سدیم کره بادامزمینی از دو خوراکی دیگر بسیار بیشتر است و بههمین دلیل از آن در رژیمهای غذایی درمانی و اختصاصی استفاده میکنند.
تاثیر چربیهای غیر اشباع موجود در کره بادام زمینی بر سلامت کبد
شایان ذکر است که کره بادام زمینی با دارا بودن مقادیر قابلتوجه پتاسیم، فیبر، چربیهای غیر اشباع کوچک و درشت باعث درمان بیماری کبد چرب میشود. این ماده خوراکی سرشار از چربی تک غیر اشباع (مونو و پلی) است که در دسته سالمترین چربیها قرار میگیرد. در نتیجه کاملا بدون ضرر است.
پس مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب با مصرف بهجا و اصولی آن به حداقل میرسد و همچنین چربی مفید بدن نیز از طریق این خوراکی تامین میشود. افراد دارای بیماری کبد چرب رژیم غذایی خاصی دارند که در آن مصرف روغن و چربی ممنوع است، اما وجود چربی برای کبد و دیگر ارگانهای بدن ضروری است. در نتیجه با خرید کره بادام زمینی و استفاده محدود از آن چربی موردنیاز بدن از نوع مفید، بدون آسیب به کبد، تامین میشود.
Is peanut butter bad for fatty liver?
Is peanut butter good for the liver? Peanut butter can enhance antioxidant activity in the liver and support liver function because of its high level of vitamins and antioxidants. Given that liver patients must adhere to several dietary limitations, peanut butter is a well-balanced source of protein.
آیا کره بادام زمینی برای کبد مفید است؟ کره بادام زمینی به دلیل سطح بالای ویتامین ها و آنتی اکسیدان ها می تواند فعالیت آنتی اکسیدانی در کبد را افزایش دهد و از عملکرد کبد حمایت کند. با توجه به اینکه بیماران کبدی باید چندین محدودیت غذایی را رعایت کنند، کره بادام زمینی منبع متعادلی از پروتئین است.
مقدار مجاز مصرف کره بادام زمینی برای افراد مبتلا به کبد چرب
با توجه به اینکه گفتیم کره بادامزمینی برای سلامت افراد مبتلا به بیماری کبد چرب مفید است، اما بهدلیل کالری بالای آن باید طبق رژیم اصولی و درست استفاده شده و از مصرف بیرویه آن جلوگیری شود. مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب با رعایت مقدار مجاز مصرف آن بسیار ناچیز و معادل صفر است.
بهتر است بدانید که این بیماری دارای 3 درجه (گرید) متفاوت است که در هر مرحله از آن باید طبق نظر پزشک متخصص خود از کره بادامزمینی استفاده کنید. بهطور کلی مصرف 2 بار در هفته و هربار به میزان یک تا دو قاشق غذاخوری از این محصول خوشمزه برای بیماران حتی با گرید 3 بلامانع است.
چگونه کره بادام زمینی را با مواد دیگر ترکیب کنیم تا به کبد آسیب نرسد؟
کره بادامزمینی یک دسر یا غذای بسیار خوشمزه و هیجانانگیز است که میتوان آن را در رژیم غذایی روزانه خود جای داد. کره بادام زمینی برای بدنسازی و ورزشکاران بهدلیل سرشار بودن از پروتئین بسیار مفید است و معمولا در رژیم غذایی این افراد جایگاه ویژهای دارد.
بهمنظور کمتر کردن آسیبهای احتمالی این ماده خوراکی به کبد چرب بهتر است آن را بههمراه دیگر مواد غذایی میل کنید. مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب در کنار خوراکیهای زیر بهطرز چشمگیری کاهش مییابد.
- نان سبوسدار: ترکیب کره بادامزمینی، نان تست و عسل بهترین گزینه برای شروع یک صبح دلانگیز است.
- سبزیجات: انواع سبزیجات تازه مانند هویج، کرفس، کاهو، خیار و… را بهدلیل دارا بودن فیبر زیاد میتوان بههمراه کره بادامزمینی ترکیب و میل کرد.
- میوهها: موز و توت فرنگی در کنار این ماده خوراکی طعمی فوقالعاده دارد و به بهبود عملکرد کبد نیز کمک میکند.
- شیر و بستنی: شیک بادامزمینی بهعنوان محبوبترین دسر در کافهها به فروش میرسد که پروتئین موردنیاز بدن را نیز تامین میکند.
- اوت میل: جوی دوسر پرک منبع غنی از فیبر است که با ترکیب کره بادامزمینی عملکرد کبد را بهبود میبخشد.
نکات مهم در انتخاب و خرید کره بادام زمینی برای افراد دارای کبد چرب
امروزه بهدلیل استقبال ورزشکاران، افراد دارای رژیمهای غذایی خاص و همچنین پرطرفدار بودن کره بادامزمینی، این ماده غذایی در بستهبندیهای متنوع و با برندهای مختلف در بازار به فروش میرسد. معمولا میزان مواد اضافه شده به این خوراکی (نمک، قند و چربی) پشت بستهبندی آن درج شده است.
افرادی که بیماریهای خاص یا رژیمهای خاص غذایی دارند، باید پشت شیشه این محصول را با دقت مطالعه کنند و از نمونه کم قند و نمک آن خریداری کنند. مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب در مدلهای بدون این دو ماده قطعا کمتر است.
در حال حاضر تولیدکنندگان این ماده غذایی بهدلیل دارا بودن خاصیت درمانیاش نمونههای بدون قند، بدون شکر، پرکالری و پرپروتئین را برای سلایق مختلف تولید کردهاند تا هرکس طبق نیاز بدن خود آن را تهیه کند.
کره بادام زمینی برای چه کسانی ضرر دارد؟
همانطور که میدانید تمامی مواد غذایی در کنار مزیتها و فواید انحصاری خود، ضررهایی نیز دارند. این معایب زمانی که ماده خوراکی بیش از حد و یا توسط افراد با بیماریهای خاص مصرف شود بهوجود میآیند. مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب و دیگر افراد با بیماریهای زمینهای خاص وجود خواهد داشت. یعنی افرادی از قبیل:
- دارای اضافه وزن
- مبتلا به فشار خون بالا
- دارای چربی خون
- مبتلایان به حساسیت و آلرژی به آجیلها
- دارای مشکلات قلبی حاد
- مبتلا به دیابت
- مبتلا به با اختلالات گوارشی
- دارای مشکلات تیروئید
- افرادی با چربیسوزی نامناسب
نقش بادام زمینی در پاکسازی و سلامت کبد
کبد تنها ارگان داخلی بدن است که بهتنهایی میتواند خودش را ترمیم و پاکسازی کند. پس از ابتلا به بیماری کبد چرب، کارکرد این عضو دچار اختلال میشود و دیگر نخواهد توانست فعالیت طبیعی خود را انجام دهد. این ماده خوراکی با سرشار بودن از چربیهای سالم و غیر اشباع بهعنوان چربی گیاهی مفید و همچنین ویتامینها، پروتئین و فیبر کامل در روند عملکرد طبیعی کبد بسیار تاثیرگذار است.
از آنجایی که چربیهای موجود در کره بادامزمینی بههیچ وجه در کبد جمع نمیشوند پس این ماده غذایی را میتوانید با خیال راحت میل کنید. در نتیجه مصرف کنترلشده آن برای سلامت کبد بسیار مفید است.
نتیجهگیری: آیا باید کره بادام زمینی را در برنامه غذایی کبد چرب گنجاند؟
کره بادامزمینی یکی از انواع کرههای گیاهی با چربیهای غیر اشباع است که بهدلیل سرشار بودن از کالری، فیبر و پروتئین برای ورزشکاران، کودکان و بیماران کبدی مفید است. مصرف آن توسط افراد مبتلا به بیماری کبد چرب به شرط استفاده محدود و اصولی نهتنها ایرادی ندارد، بلکه مزایای زیادی دارد. در نتیجه مضرات کره بادام زمینی برای کبد چرب صفر است و افراد مبتلا به این بیماری با هر درجه از آن میتوانند از این ماده خوراکی برای کمک به درمان خود استفاده کنند.
در انتخاب این خوراکی دقت کنید نمونه بدون قند، نمک و تازه آن را تهیه کنید و طبق نظر پزشک متخصص خود آن را در رژیم غذاییتان بگنجانید.
cn00bg