خواص و فواید انواع آلو خشک

5 خواص آلو خشک؛ آلوي خشک میوه‌ای خوشمزه با فواید بی‌شمار

مصرف تنقلات از کودکی تا امروز، یکی از لذت‏های فراموش نشدنی است که بسته به نوع تنقلات گاهی از مصرف آن‌ها منع می‏ شدیم. شاید عجیب باشد، اما آلو خشک یکی از همین تنقلات است که طعم ترشی و شوری بی‏نظیری دارد و اغلب در خانه پدربزرگ مادربزرگ‏ ها پیدا می‏شود. اگر چشمان خود را بر دل پیچه‏ های ناشی از زیاده‏ روی در خوردن آلو خشک ببندیم، باید بگوییم که خواص و فواید آلو خشک بسیار زیاد است.

آلوها انواع مختلفی دارند که از لحاظ نوع پرورش، رنگ، طعم و مواردی از این قبیل دسته ‏بندی می‏شوند. در ادامه همراه ما باشید تا در این مقاله علاوه ‏بر شناخت انواع آلوها، از خواص آلو خشک مطلع شوید و آن را در برنامه غذایی خود و خانواده‌تان قرار دهید.

خواص آلو خشک

آشنایی با انواع آلو

آلو در دسته میوه ‏های تک هسته‏ ای قرار می‏گیرد که طعم آن ممکن است ترش، شیرین یا ملس باشد. آلوها بسته به اینکه وحشی یا پرورشی باشند، در طبیعت به دو نوع درختچه ‏ای یا درختی وجود دارند. بعضی از آلوها قابل استفاده در پخت ‏وپز هستند و انواع دیگر آن به شکل میوه تازه یا آلو خشک، به‌شکل تنقلاتی مصرف می ‏شوند. از انواع آلو می ‏توانیم به آلو قیسی، آلو سیاه، آلو بخارا، آلو برقانی، آلو شابلون، آلو سبز، آلو خرمایی اشاره کنیم.

کالری آلو خشک و ارزش غذایی آن

قبل از پرداختن به بحث فواید آلو خشک و صحبت پیرامون خاصیت این میوه فوق ‏العاده، بد نیست بدانید که این خوراکی خوشمزه، انرژی و کالری بیشتری نسبت به میوه تازه خود دارد. بسته به اینکه آلو از چه نوعی باشد، به طور میانگین در 100 گرم آن، 46 کیلوکالری وجود دارد. این در حالی است که با خوردن 100 گرم از آلو خشک، چیزی حدود 240 کیلوکالری انرژی دریافت خواهید کرد. انرژی دریافتی از مصرف آلو خشک، شامل موارد زیر است که آن را از نظر جدول غذایی غنی می ‏سازد:

  • چربی شامل چربی اشباع 0.1 گرم، چربی مایع 0.1 گرم و چربی غلیظ 0.1 گرم
  • کربوهیدرات 64 گرم
  • پروتئین 2.2 گرم
  • قند 38 گرم
  • کلسیم 43 میلی‏ گرم
  • آهن 0.93 میلی‏ گرم
  • سدیم 2 میلی‏ گرم
  • منیزیم 41 میلی‏ گرم
  • پتاسیم 732 میلی‏ گرم
  • فسفر 16 میلی ‏گرم
خاصیت آلو خشک برای انواع بیماری ها

انواع خواص آلو خشک

خاصیت آلو بسیار فراوان است. این میوه محبوب در مقابله با بسیاری از بیماری‌ها یا مشکلات سلامتی مختلف شهرت یافته است. از جمله آن‌ها باید به موارد زیر اشاره کنیم.

  • کنترل سطح کلسترول خون: یکی از خواص آلو، جلوگیری از افزایش سطح چربی و کلسترول خون است. آنتی اکسیدانی که در این میوه وجود دارد، کمک می‏کند تا مقدار تصلب شریان‏‏ ها به حداقل برسد و خطر ابتلا به بیماری‏های قلبی و مغزی در افراد کاهش پیدا کند.
  • بهبود عملکرد مثانه بیش فعال: یکی از دلایل بیش فعالی مثانه که منجر به تکرر ادرار می‏شود، کمبود فیبر است. این میوه خوش‌طعم فیبر بسیار زیادی دارد و بنابراین می‏‌تواند این مشکل را بهبود بخشد.
  • استحکام ‏بخشی به استخوان ‏ها: با افزایش سن، تراکم استخوان‏ ها کاهش پیدا می‏کند. یکی از ده ‏ها خواص آلو این است که به خاطر داشتن آنتی اکسیدان، منیزیم، پتاسیم، فسفر، ویتامین K و کلسیم نسبتا بالا، خاصیت ضدالتهابی دارد و جلوی تحلیل استخوان‏ ها را می‏گیرد و منجر به افزایش تراکم آن‏ها می‏ شود.
  • از بین بردن حالت تهوع در بارداری: معمولا خانم ‏ها در 3 الی 4 ماه اول بارداری به خاطر تغییر زیاد هورمون‏ ها، ممکن است دچار حالت تهوع شوند. طعم ترش آلو و همچنین آنتی اکسیدان فراوانی که در آن وجود دارد، تا حدی حالت تهوع را از بین می‏برد و روشی کاملا سالم و بدون عارضه برای رفع این مشکل است.
  • جلوگیری از بروز سرطان روده بزرگ: آلو نه تنها به خاطر میزان فیبر زیادی که دارد حرکت مواد در روده را افزایش می‏دهد، بلکه از طرفی باعث تجمع باکتری‏ های مفید در آن می ‏شود. این موضوع تا حد زیادی از بروز سرطان روده بزرگ یا همان کولون جلوگیری می‏ کند.
  • بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن: بدن برای جلوگیری از بروز بیماری‏های مختلف، نیاز به آنتی اکسیدان دارد تا عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد. از آن‌جایی که آلو از نظر میزان آنتی اکسیدان زبانزد خاص و عام است، مصرف آن تاثیر بسیار زیادی روی افزایش سطح ایمنی بدن می‌گذارد.

چه کسانی نباید آلو خشک مصرف کنند؟

در پاسخ به این سوال باید گفت، هر خوراکی مفیدی که مصرف افراطی داشته باشد، مضرات متعددی به همراه خواهد داشت و آلو خشک از این قاعده مستثنا نیست. هرچند خواص آلو خشک بر کسی پوشیده نیست، اما باید بدانید زیاده ‏روی در مصرف آن عواقبی از قبیل وابستگی سیستم گوارش به ملین، نفخ و گاز روده، افزایش وزن و سیاه شدن مدفوع دارد. البته ناگفته نماند که خانم‏ های باردار باید پیش از مصرف و بهره ‏مندی از فواید آلو خشک، با پزشک خود مشورت کنند تا با مصرف بی‏رویه آن دچار مشکلاتی از قبیل نفخ معده، گاز روده یا اسهال نشوند.

فواید آلو خشک برای لاغری

همان‏طور که در بخش قبل گفتیم، مصرف افراطی این میان‌وعده را برای افرادی که از اضافه وزن رنج می‏برند منع می‌کنیم. اما در حالت کلی، آلو خشک به خاطر داشتن فیبر بسیار بالا، قاتل چربی‏ های پهلو و شکم است. اما شاید بپرسید برای کاهش وزن، چطور از آن در برنامه غذایی خود استفاده کنید؟ در پاسخ باید بگوییم خاصیت آلو خشک ربطی به نحوه مصرف آن ندارد. بااین‌حال روش‌های زیر را توصیه می‌کنیم.

  • خیس‌کردن آن در آب یا مصرف به‌صورت عادی و خشک؛
  • اضافه کردن آن به بعضی غذاها، خورشت ‏ها، سوپ‏، آش یا حتی دسرها به‌عنوان چاشنی و طعم ‏دهنده.

خاصیت آلو خشک برای انواع بیماری ها

هرچند افراد با رژیم غذایی لاغری به خاطر کالری بالای این خوراکی باید در مصرف آن محتاط باشند، اما فواید و خواص آلو خشک قابل چشم ‏پوشی نیست. از جمله:

  • کنترل قند خون: هورمون آدیپونکتین که کنترل ‏کننده قند خون در بدن است، با مصرف آلو بهتر ترشح می‏شود و اجازه نمی ‏دهد که کربوهیدرات غذا به‌سرعت جذب شود و سطح قند خون افراد را بالا ببرد.
  • جلوگیری از پیری زودرس: پوست و مو برای حفظ طراوت و سلامت خود، نیاز به ویتامین‏ هایی از قبیل ویتامین گروه ب، آهن و آنتی اکسیدان دارند. آلو خشک یکی از تنقلاتی است که تمامی این مواد مغذی را دارد و مصرف صحیح و مناسب آن به زیبایی و شادابی پوست و مو و همچنین جلوگیری از پیری زودرس کمک می‏کند.
  • درمان یبوست مزمن: خیلی از افراد به خاطر رژیم‏ های لاغری، سبک نادرست غذایی یا حتی مصرف بعضی داروها، دچار یبوست مزمن می ‏شوند. یکی از خواص آلو خشک درمان این بیماری به علت محتوای بالای فیبر آن است. به‌طور میانگین در هر آلو بسته به نوع آن، حدود 1 گرم فیبر وجود دارد. البته جدا از آن، وجود ماده ملین دیگری به نام سوربیتول، بهبودبخش عملکرد دستگاه گوارش است.
  • پیشگیری از بروز بیماری کبد چرب: متاسفانه بیماری کبد چرب در گریدهای مختلف، سلامت بدن اکثر جوانان را مختل کرده است. یکی از دلایل این بیماری، مصرف بی‏رویه فست ‏فودها، غذاهای کنسروی و آماده است. خوردن روزانه آلو خشکی که از شب قبل در آب خیس شده است، جلوی بروز بیماری کبد چرب را تا حد زیادی می‌گیرد.
  • درمان کم‏خونی: آلو تازه یا خشک به واسطه آهن قابل توجهی که دارد، تاثیر فراوانی روی افزایش تولید گلبول‏ های قرمز می‏گذارد. با توجه به جدول ارزش غذایی آلو خشک و مقدار آهنی که دارد، پیشگیری و درمان کم‏خونی از خواص آن به‌شمار می‌روند.
خواص و فواید انواع آلو خشک

سوالات متداول

طبع آلو خشک چیست؟

درست است که فواید آلو خشک را نمی‏توانیم نادیده بگیریم، اما باید بدانید طبق نظر کارشناسان فعال در طب سنتی، این میان‌وعده از طبع سرد و تر برخوردار است. هرچند سرد و تر بودن طبع این فرآورده چیزی از خواص آلو خشک کم نمی‏کند، اما افراد با آگاهی از طبع بدن خود، بهتر می‏توانند از آن‌ها بهتر بهره‌مند شوند و از طرفی، کمتر در مواجهه با عوارض مصرف آن از قبیل اسهال، نفخ روده و معده قرار گیرند.

انواع آلو چگونه خشک می‏شوند؟

این تنقلات محبوب را به کمک نور مستقیم خورشید خشک می‌کنند اما یک روش دیگر آماده‌کردن آن، استفاده از دستگاه ‏های صنعتی و گاهی مواد نگهدارنده و افزودنی‏ ها است.

مصرف آلو خشک چه مقدار و چه زمانی بهتر است؟

درباره مقدار مصرف آلو خشک، کارشناسان تغذیه به چیزی حدود 50 گرم در روز که معادل 5 الی 6 عدد است، اشاره کرده ‏اند. اما درباره زمان مصرف و بهره ‏مندی بیشتر از خواص آلو خشک، توصیه می‌کنند که بهتر است آن را شب قبل از خواب یا صبح بعد از بیدار شدن میل کنید.

سخن نهایی

آلو خشک یک خوراکی و میان‌وعده محبوب است که خواص متعددی دارد و در بازار بر دو آفتابی و تیزابی موجود است که روش تهیه هرکدام متفاوت با دیگری است. در نوع آفتابی از نور مستقیم خورشید برای خشک‌کردن آلو استفاده می‌کنند و برای دیگری از دستگاه‌های صنعتی مخصوص و مواد نگهدارنده. بنابراین طبیعی است که آلو خشک‏ های آفتابی به خاطر روش تولید سنتی و زمان‏بر، با قیمت بالاتری نسبت به آلو خشک‏ های تیزابی به فروش برسند. البته خواص آلو خشک آفتابی نیز بیشتر است.

اما استفاده بی‏رویه از آن منجر به بروز عوارض و مشکلاتی خواهد شد. از طرفی کارشناسان تغذیه در طب سنتی توصیه می‏کنند افرادی که طبع گرم و خشکی دارند، با آسودگی خاطر بیشتری می‏توانند این فرآورده غذایی را به شکل‏های مختلف مصرف کنند. در مقابل کسانی که مزاج سردی دارند، باید در مصرف آلو خشک محتاط باشند و بهترین گزینه مصرفی برای آن‏ها آلو خشک سیاه است.

این نوشته در بلاگ ارسال شده است. این لینک مستقیم به این نوشته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *